Lån penge billigt online på Tjeklån
Sådan tjener vi penge
Forside / Artikler / Billån og ÅOP

Billån og ÅOP

Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 25. marts, 2022 | Læsetid 10 minutter

Når du skal låne penge, så er der omkostninger og gebyrer forbundet med et lån. Det er aldrig gratis at låne penge, men prisen på et lån kan svinge meget. Derfor er der en række begreber og nøgletal, som du kan holde øje med, når du vil låne penge. 

Én af disse er ÅOP. Dette står for årlige omkostninger i procent, og er derfor et tal som samler alle omkostninger og gebyrer i ét format. Procenttallet er en indikator for, om lånet er dyrt eller billigt for dig. Det er derfor særligt vigtigt at kende til ÅOP, før du optager et billån.

Hvis du skal låne penge til en bil, så er ÅOP et begreb som du ikke kan komme uden om. Det er et nøglebegreb for at kunne forstå prisen på dit billån bedre. Derudover er ÅOP også særligt brugbart, når du vil sammenligne priser på potentielle billån. 

Hvad betyder ÅOP på et billån?

Ligesom alle andre lån med omkostninger, har et billån også omkostninger. Derfor er ÅOP også at finde for et billån. Som nævnt tidligere står ÅOP for årlige omkostninger i procent. Det er summen af alle renter, gebyrer og andre omkostninger i dit billån. 

ÅOP afhænger af både lånets pris, gebyrer og omkostninger, renten for dit lån og løbetiden for dit lån. Løbetiden har indvirkning på din ÅOP direkte. En kortere løbetid har en højere ÅOP, da alle gebyrer for lånet skal afdrages i løbet af kort tid. Derfor har en længere løbetid også en lavere ÅOP.  

For at få et billigt billån, så skal du holde øje med en lav ÅOP. Udgangspunktet er nemlig, at en god ÅOP er en lav ÅOP, da det indikerer de laveste årlige omkostninger. Alle banker og låneudbydere skal altid oplyse ÅOP ved en beregning af et lån. 

Billån med laveste ÅOP

Da ÅOP er et produkt af lånebeløbet, renter, gebyrer, omkostninger og løbetid, så er alle disse faktorer med til at indvirke, om dit billån har en lav ÅOP. Jo lavere en ÅOP, desto billigere er dit lån overordnet set. 

Du kan anvende online låneberegnere til at finde ud af, hvad ÅOP vil være for dit billån. Dermed kan du nemmere finde potentielle låneudbydere, som kan tilbyde dig et billån med en lav ÅOP. Med denne kan du også indhente tilbud fra potentielle låneudbydere og sammenligne prisen og lånevilkårene. 

Billån med laveste ÅOP kan findes, hvor ÅOP er helt nede på 2,97%. Dette gælder for et billån uden udbetaling, hvilket betyder, at låntager ikke selv lægger en egenbetaling ved lånet. Den laveste ÅOP med udbetaling ligger på 3,07% 

Billån med højeste ÅOP

ÅOP vil oftest være betydeligt højere på særligt lån med en kort løbetid. Dette er fordi, at alle gebyrer du skal betale på dit lån, skal betales tilbage på kortere tid. Derfor vil du opleve, at jo længere en løbetid, du sætter dit lån til, jo lavere bliver din ÅOP også. 

Der er som sådan ikke nogen begrænsning for, hvor høj eller lav en ÅOP kan være. Derfor kan du også finde nogle billån med den højeste ÅOP, som kommer tæt på 100%. Dette er meget dyrt for et lån, og bør derfor anses som værende et dyrt billån at optage.

Dog vil det oftest være andre former for lån, som for eksempel forbrugslån som har en ÅOP, der er så høj. For billån kan en høj ÅOP være omkring 10%, nogle gange mere. Igen er dette også grunden til, at ÅOP er et godt nummer at anvende, når du vil sammenligne lån.   

Sammenlign lån med ÅOP

ÅOP er ikke ens på tværs af banker og andre låneudbydere, og derfor er særligt ÅOP en god indikator at sammenligne lån baseret på. På grund af løbetidens store påvirkning på ÅOP, så skal du sammenligne lån med samme løbetid, for at kunne sammenligne ÅOP. 

Ved sammenligning af ÅOP skal du huske på, at dette tal fortæller dig, hvor dyrt dit lån er, når alle omkostninger er lagt sammen. Derfor kan du for eksempel godt komme ud for, at et lån med en lang løbetid og lave renter stadig har en høj ÅOP.

Dette kan for eksempel skyldes, at der er høje oprettelsesomkostninger ved lånet, eller at der er særlige forhold omkring renten. Sørg derfor altid for at læse lånevilkårene godt igennem, så du bedre kan sammenligne billån.

FAQ

Hvad betyder ÅOP?

ÅOP står for årlige omkostninger i procent. Dette er summen af alle renter, gebyrer og andre omkostninger, som du skal betale for et lån. ÅOP står angivet som procent, og er et tal som indikerer, hvad dit lån vil koste årligt.

Hvad er en god ÅOP?

Jo lavere en ÅOP, jo bedre en ÅOP. Da ÅOP viser, hvad dit lån koster om året, så er en lav ÅOP også ensbetydende med et billigere lån, end hvis ÅOP er høj. Så en ÅOP på 5% og mindre er særlig god, da dit lån vil være billigt.

Er der ÅOP på et billån?

Alle lån har omkostninger, og derfor har alle lån en ÅOP. Dette gælder også for billån. Derfor er ÅOP et nøgletal, som er særligt godt at anvende til at sammenligne billån og priser på billån.

Hvornår er ÅOP høj?

Der er i princippet ingen grænse for, hvor høj en ÅOP kan blive. Derfor er et højt procenttal altid ensbetydende med, at ÅOP er højt og at dit lån derfor er dyrt. ÅOP på over 10% er derfor i den højere ende, og vær derfor opmærksom på prisen for dit lån.

Hvordan anvender man ÅOP til at sammenligne priser på lån?

Når du vil anvende ÅOP til at sammenligne priser på billån, så kan du simpelthen blot kigge på tallet for ÅOP og dermed vurdere, hvilket billån der er billigst. Husk dog altid kun at sammenligne billån, som også har samme løbetid. Løbetiden på et lån er nemlig afgørende for ÅOP, og det er derfor ikke muligt at sammenligne ÅOP på lån med forskellige løbetider. 

author

Skrevet af

CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Gør som 28.197 andre...
Få nyheder og eksklusive lånetilbud

De billigste lån
Mest populære lån
Nyeste lån på Tjeklån


Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Tjeklån må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Tjeklån samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)