Indholdsfortegnelse Table of content

Del på:

Facebook Twitter Linkedin

Debitor Registret er ét af to registre i Danmark over skyldnere og dårlige betaler. Her kan du som privatperson eller virksomhed blive registreret, hvis du ikke betaler din gæld af til dine kreditorer, og dermed betegnes du som en dårlig betaler. 

I registreret kan du som virksomhed tjekke, om dine kunder har en betalingsanmærkning, og om du har kunder, som er registreret som værende dårlig betaler. 

Hvis du først står registreret i et skyldnerregister, hvad enten det er Debitor Registreret eller RKI kan det blive en stor udfordring at få lov til at optage ny gæld, da kreditorerne ikke tror på, at du er istand til at afdrage på et lån.

Som virksomhed er det en god ide, at tage dine forbehold før du vælger at låne penge til en kunde eller en eventuel ny kunde, da du kan tabe penge på dårlige betalere, hvis du ikke undersøger i registrene først.

Hvilke krav er der for at blive registreret i Debitor registret?

For at blive registreret som dårlig betaler, gælder der nogle regler for privatpersoner. Der er andre regler for virksomheder, da der typisk er tale om større beløb end hos privatpersoner.

Ved privatpersoner gælder det, at man skal have modtaget tre rykkere, hvor den sidste skal betales inden for 10 dage. Betales der ikke indenfor 10 dage, kan man blive registreret i Debitor registret.

Gæld hos private personer skal være på minimum 200 kr for at kunne blive registreret i debitor registret. Ved beløb under 1000 kr, gælder det dog at man kommer i en lukket pulje, således at ingen virksomheder kan se man har gæld.

Kan man optage et lån, når man er registreret i debitor registret?

Hos langt de fleste udbydere er det ikke muligt at låne penge, hvis man er registreret som dårlig betaler. Det kan hurtigt blive en ond cirkel, og pludselig står man i en situation hvor man ender med at have endnu mere gæld, end man havde i forvejen. 

Derudover er det utrolig dyrt at optage et lån, når man er registreret i debitor registret. Eksempelvis er der næsten altid meget høje renter, store gebyrer og afdrag, og ofte vil man være nødt til at pantsætte sine ejendele.  

Du vil møde mange udfordringer, hvis du er blevet indberettet til dette register. Eksempelvis vil det være vanskeligt for dig, at få bevilget et kreditkort. Derudover vil det være stort set umuligt, for dig, at optage lån.

Du vil altid få meddelelse om, at du er blevet registreret i Debitor Registret. Ofte vil du, i denne meddelelse, kunne se hvilken kreditor, som har indberettet dig, og hvilket pengebeløb der er blevet indberettet.

Hvad sker der, hvis man stopper med at afbetale på sit lån?

Hvis du ikke har været i stand til at tilbagebetale dine låne igennem en længere periode, så vil din gæld, efter et rykkerforløb, blive sendt til inkasso. Det kan betyde, at du eventuelt vil blive registreret hos RKI.

Hvis det sker, kan du ikke længere låne penge, få et kreditkort, og du kan risikere at din bolig (hvis du ejer en sådan) kan blive sat på tvangsauktion. Derfor anbefaler vi, hvis du mærker at økonomien strammer, at tage hånd om problemet med det samme. Du bør skabe et overblik over din økonomi, og lave en langsigtet løsning.

Hvis du føler, at det hele er uoverskueligt, eller hvis du har brug for hjælp, så ring til din bank og snak med dem om dine muligheder. Det er vigtigt at huske på, at jo hurtigere du reagerer, jo bedre er dine muligheder for at tage hånd om de økonomiske problemer.

Author