Indholdsfortegnelse Table of content

Del på:

Facebook Twitter Linkedin

2024juniDer findes mange forskellige typer lån, som du kan foretage. Derfor kan det være svært at finde ud af, hvilket lån du skal vælge, når du skal ud og låne penge. Et af de lån som du kan vælge at foretage, er det såkaldte serielån.

Et serielån er, som navnet antyder, et lån der tilbagebetales over en række betalinger. Mere specifikt er det et lån med et variabelt termins beløb, hvilket betyder, at det beløb som du betaler hver termin ændrer sig over løbetiden.

For at uddybe nærmere betyder det, at du betaler det samme i afdrag hver termin, men i modsætning til mange andre lån, ændrer renten sig løbende. Kendetegnende ved et serielån er nemlig, at renten bestemmes som en procentdel af restgælden, hvilket betyder, at den falder med tiden.

Det betyder også, at den rentesats du betaler i starten af lånet, vil være den højeste. Efterfølgende vil satsen kun falde. En stor del af ydelsen vil derfor til sidst bestå af afdrag og ikke af renter.

Et serielån står i kontrast til det stående lån, da du ved sådan et lån første skal betale hovedstolen tilbage ved sidste termin. Det betyder, at der ved hver løbende termin kun skal betales renter og intet afdrag. Et stående lån er derfor dyrest ved sidste termin, hvorimod et serielån er billigst på dette tidspunkt.

Flere former for serielån

Der findes to former for serielån. Et serielån med en variabel rente, og et serielån med en fast rente. De fleste vælger at foretage et serielån med en fast rente, eftersom denne sørger for, at renten med garanti falder med tiden.
Den samme garanti kan du ikke forvente af et serielån med en variabel rente, eftersom renten ændrer sig efter markedsrenten.

Det betyder dog, at du både kan risikere at betale mere end ved en fast rente og betale mindre end ved den faste rente. 

Vigtigt er det at huske, at der altid er en risiko ved at vælge et serielån med en variabel rente. Ønsker du derfor et lån, som er mere stabilt, skal du vælge den faste rente.

Fordelene ved et serielån

Der er flere fordele ved at vælge et serielån i stedet for en række andre lån. Fordelene ved et serielån i forhold til andre lån er, at du kan se frem til at skulle betale mindre og mindre i rente hver termin, og den samlede ydelse vil derfor falde jo tættere du kommer på den sidste termin.

Desuden betaler du et fast afdrag hver termin, hvilket betyder, at du altid kan have det præcise beløb klar til denne del af den samlede ydelse. Herefter er det kun renten der ændrer sig.

En tredje fordel er, at eftersom renten falder ved hver termin, skal du betale mindre og mindre i ydelse ved hver termin, hvilket betyder, at du får ekstra penge til rådighed disse måneder. Herved opstår der en frihed til at kunne betale lånet ud, inden at du når til den afsluttende termin, hvis du kan undvære de ekstra penge, der frigives.

Hvornår skal du vælge et serielån?

Eftersom et serielån er en type lån, der kræver, at du kan betale store beløb i starten, er det nødvendigt, at du har en stabil økonomi, der kan klare dette pres. 

De store ydelser falder som sagt heldigvis med tiden, hvilket giver dig muligheden for at betale hele lånet tilbage så hurtigt som muligt. Derfor er et serielån ofte populært blandt virksomheder, når disse skal låne penge, men det er ikke unormalt at private også benytter sig af denne type lån.

Author