Indholdsfortegnelse Table of content

Del på:

Facebook Twitter Linkedin

Det er nødvendigt for mange danskere at optage et lån på et eller andet tidspunkt i deres liv. Det kan være et boliglån, realkreditlån eller et billigt forbrugslån. Netop ved disse lån har SKAT skabt en form for tryghed. Der er nemlig mulighed for et rentefradrag, når man låner penge, hvor man skal betale rente.

Et rentefradrag betyder kort sagt, at låntager får mulighed for at betale mindre i Skat, hvis vedkommende betaler renter af på et lån. Det kan derfor bidrage til den betaling man yder på lånet, hvilket er attraktivt.

Grunden til rentefradraget er, at renteindtæger beskattes og der skal derfor også regnes modsat ved renteudgifter. Det skaber altså mere robuste husholdninger, da de fleste har realkredit lån eller lignende idag.

Rentefradraget kan fås uanset, om du har taget et lån hos din bank eller et andet finansieringsselskab. Med andre ord; hvis du betaler renter, kan du få rentefradrag. Det kan i længden give dig større frihed, da du får flere penge mellem hænderne, når du kan trække penge fra i skat.

Hvor meget er rentefradraget på?

Hvis du optager et lån som boligejer eller en anden form for lån, kan det være, at du kan få rentefradrag.Værdien af rentefradraget afhænger af, hvor meget renten er på. Hvis man betaler renteudgifter på op til 50.000 kr. for enlige og 100.000 kr. for ægtepar kan man få et rentefradrag på 33,6 %.

Hvis man derimod har renteudgifter på over 50.000 kr. eller 100.000 kr., så gælder der et andet rentefradrag, som dog ændrer sig hvert år. Overordnet betyder det dog, at du med en rente kan få rentefradrag. Det gør det derfor nemmere og mere håndgribeligt at låne penge. Når du låner penge, er det dog også en god idé at have styr på de forskellige renter, der findes. Der findes nemlig både en fast rente, hvor renten er fast fra startdatoen, og så findes der en variabel rente, som varierer og kan udvikle sig både op og ned.

Regeringens 2025-plan

Også hvis du har renteudgifter på over 50.000 kr. for enlige og 100.000som par, kan du betale mindre i skat. Dette tal skifter dog fra år til år på grund af regeringens 2025-plan. Den gør, at rentefradraget for personer med høje renter falder med 1 pct point hvert år frem til år 2019.

Det vil sige, at rentefradraget i 2019 er på 25,6 %, som du kan trække fra i skat. Rentefradragets falder altså en konsekvens af regeringens 2025-plan. Eksperterne har forskellige bud på, hvem rentefradraget vil ramme. Især førstegangskøbere, mener nogle eksperter, vil blive hårdt ramt.

Hvordan registreres det?

Rentefradrag betyder, at du kan betale mindre i skat, når du har renteudgifter. Et godt råd er dog: læs mere om det, da der kan være forskellige renter, rentefradraget indebærer. SKAT medtager selv automatisk renteudgifterne i din årsopgørelse, hvilket gør det hele meget nemmere. Du behøves derfor ikke selv at gå ind og registrere, at du betaler renter i din årsopgørelse.

Der er altså mulighed for at få et rentefradrag uden at skulle finde ud af det hele selv. Både ved banklån, realkreditlån og ved forbrugslån hos et finansieringsselskab eller din bank bliver det registreret automatisk hos SKAT. Der kan dog også være flere lån, end dem der er nævnt her, hvor du betaler renter, og hvor du samtidig har mulighed for et rentefradrag.

Dem skal du selv registrere. Det kan derfor være en god idé at finde ud af, når du har renteudgifter.

Author