Sådan tjener vi penge >

Hvad er fast rente?

Når du låne penge hos en låneudbyder, kan du ofte vælge mellem en fast eller variabel rente. Vælger du et lån med en fast rente, vil du have den samme rente gennem hele lånets løbetid. Med et lån med variabel rente vil renten svinge, og du opnår dermed ikke samme tryghed.

Har du overvejet at optage et fastforrentet lån, har vi lavet en oversigt for at hjælpe dig med at tage den rigtige beslutning.

Hvad er en fast rente?

En fast rente er en renteform, hvor du får den samme rente gennem hele lånets løbetid. Renten følger modsat en variabel rente ikke markedsrenten, og du opnår derfor tryghed og sikkerhed. Vælger du et lån med fast rente, vil renten ofte være højest, når du optager lånet.

Som forbruger opnår du med et fastforrentet lån fordele, ved at du kan sove trygt om natten, uden at skulle bekymre dig om en eventuel rentestigning. Modsat et lån med en variabel rente kan lånet ikke blive billigere, når markedsrenten falder.

Vælger du et fastforrentet lån, kan du betale det månedlige afdrag, uden at bekymre dig om renten stiger. Du kan derfor modsat et lån med variabel rente planlægge din økonomi, da dit lån ikke fordyres når markedsrenten stiger.

Som forbruger bør du foretage en individuel vurdering, omkring hvorvidt din privatøkonomi kan bære et lån. Med en fast rente har du mulighed for at planlægge dit budget fremad, da du på forhånd kender den månedlige ydelse gennem hele løbetiden.

Hvordan får jeg den billigste faste rente?

Skal du til at optage et nyt fastforrentet lån, kan du spare mange penge ved at få den laveste rente. Det er en god ide at undersøge markedet grundigt, så du får et overblik over alle dine lånemuligheder.

Som forbruger kan du gøre brug af en låneberegner, som hjælper dig med at beregne dit ønskede lån. En låneberegner hjælper dig med at beregne lånets månedlige ydelse, og du får derudover et overblik over låneudbydere, som kan tilbyde dit ønskede lån.

Når du skal optage et nyt lån, kan du til din egen fordel indhente lånetilbud fra flere låneudbydere. Når du har indhentet lånetilbud fra flere låneudbydere, kan du sammenligne renten, og dermed vælge det bedste og billigste lånetilbud.

Hvad er forskellen på variabel og fast rente?

Når du skal optage et forrentet lån, kan du vælge mellem en variabel og fast rente. Men nu sidder du måske og tænker, hvad er forskellen på en variabel og fast rente? Vi har lavet en oversigt, for at hjælpe dig når du skal vælge et lån.

Vælger du et forrentet lån med en fast rente, vil du have den samme rente gennem hele lånets løbetid. Med en fast rente er renten typisk højere, lige når du optager lånet. Som forbruger opnår du en sikkerhed, da du ikke vil opleve uforudsete rentestigninger.

Optager du et lån med variabel rente, vil din rente svinge gennem hele lånets løbetid. Renten er typisk lavere end et fastforrentet lån, når du optager lånet. Som forbruger vil du ofte få en ny rente, og du kan derfor opleve store og uforudsete stigninger, dog kan du spare penge, når renten falder. 

Der er findes både fordele og ulemper ved lån med en variabel og fast rente, og du bør derfor foretage en individuel vurdering, for at finde ud af hvad der passer dig og dine behov bedst. 

Hvad er bedst - Fast eller variabel rente?

Skal til at optage et nyt lån, kan du vælge mellem fastforrentede lån og variabelt forrentede lån. Men så tænker du måske, hvad er bedst, et lån med fast eller variabel rente?

Et fastforrentet lån er et lån, hvor du får en fast rente gennem hele lånets løbetid. Vælger du et fastforrentet lån, vil der være både fordele og ulemper:

Fordele

 • Fast rente i usikre tider

 • Planlæg din økonomi på forhånd med en fast månedlig ydelse

 • Ingen uforudsete prisstigninger

 • Sikkerhed og stabilitet

Ulemper

 • Lidt dyrere end lån med variabel rente

 • Renten falder ikke når markedsrenten gør

 • Højere rente lige når du optager lånet

Et variabelt forrentet lån er et lån, hvor renten stiger og falder gennem lånets løbetid. Vælger du variabelt forrentede lån, vil der være både fordele og ulemper:

Fordele

 • Lavere rente lige når du optager lånet

 • Lånet bliver billigere når markedsrenten falder

Ulemper

 • Ingen sikkerhed og stabilitet

 • Kan forekomme uforudsete rentestigninger

 • Svært at planlægge din privatøkonomi - uforudsigelig rente

Både lån med fast og variabel rente indeholder øvrige omkostninger såsom etableringsomkostninger og andre gebyrer, og det kan af derfor være en god ide at kigge på de øvrige omkostninger, da lånet kan fordyres trods en lav rente.

Skal du købe bolig, kan du vælge realkreditlån med en fast rente. Som forbruger bør du undersøge dine muligheder grundigt, så du vælger den bedste løsning for dig og dine behov.

Author

Udfyld og modtag din låneansøgning helt uforpligtende

E-mail*

Telefonnummer

Fortsæt uden indtastning af e-mail

ansøg Ansøg nu