Sådan tjener vi penge >

Hvad koster det at låne 100.000?

Et lån på 100.000 kr kan koste mange forskellige beløb alt efter hvilken udbyder man vælger at låne hos. Som hovedregel kan man sige: Jo lavere rente, jo billigere bliver dit lån på 100.000 kr.

De fleste forbrugslån hos TjekLån har en rente på mellem 3 og 10 % - og derfor kan du også godt regne med at finde et lån på 100.000 kr med en meget fornuftig rente. Prisen for dit lån afhænger nemlig af, hvad renten på lånet er. Jo bedre rente du kan få, jo billigere bliver dit lån. Det afhænger dog naturligvis også af andre parametre såsom stiftelsesomkostninger, månedlige ydelser, gebyrer mm. Alt i alt kan du se på de Årlige Omkostninger i Procent, hvad dit lån på 100.000 kr kommer til at koste i alt.

Sådan kan du låne penge 

Ønsker du at låne penge, kan du gøre det på flere måder. Du kan både optage et lån på nettet og i banken, og i denne artikel vil vi se nærmere på, hvad det koster, hvis du vælger at låne pengene i banken. Vi vil dog gøre dig opmærksom på, at vi ikke kan komme med et konkret svar på, hvad det vil koste at låne for eksempel 100.000 kr., da omkostninger i forbindelse med lånet afhænger af din økonomiske situation. Vi vil dog opstille nogle eksempler, som måske kan gøre dig klogere på, hvilke omkostninger du kan forvente. 

 Ønsker du at låne 100.000 kr., kan du låne pengene gennem et realkreditlån eller et forbrugslån, som i nogle tilfælde også kaldes et privatlån. Fordelen ved et realkreditlån er de lave renter, mens ulempen er høje stiftelsesomkostninger. Omvendt er fordelen ved et forbrugslån de lave stiftelsesomkostninger, mens ulempen er, at renten er højere. Generelt set, så egner realkreditlån sig bedst til store beløb med en lang tilbagebetalingstid, mens forbrugslån egner sig bedre til mindre beløb med en kortere tilbagebetalingstid.

De understående låneeksempler tager udgangspunkt i forbrugslån.

Låneeksempler

Herunder kan du danne sig et overblik over, hvilke omkostninger, der er i forbindelse med et forbrugslån, samt en cirka størrelse af disse. Alle tre låneeksempler tager udgangspunkt i et forbrugslån på 100.000 kr., hvor både renten og løbetiden vil variere.

Låneeksempel 1

Det første låneeksempel har følgende betingelser:

Låneeksempel  
Lånebeløb 100.000 kr
Løbetid 3 år
Rente 4%
ÅOP 5,2%
Månedlig ydelse 3.006 kr
Samlede kreditomkostninger 8.218,8 kr
Samlede tilbagebetaling 108.218,5

Låneeksempel 2

Det andet låneeksempel har følgende betingelser:

Låneeksempel  
Lånebeløb 100.000 kr
Løbetid 5 år
Rente 4%
ÅOP 5%
Månedlig ydelse 1887 kr
Samlede kreditomkostninger 13.227,4
Samlede tilbagebetaling 113.227,4 kr

Låneeksempel 3

Det tredje låneeksempel har følgende betingelser:

Låneeksempel  
Lånebeløb 100.000 kr
Løbetid 10 år
Rente 4%
ÅOP 6,9%
Månedlig ydelse 1.156
Samlede kreditomkostninger 38.712,5
Samlede tilbagebetaling 138.712,5

Hvad vi ser i de tre ovenstående låneeksempler er, at jo længere løbetiden er, jo højere er omkostninger i forbindelse med lånet. Dette er illustreret herunder:

Hvad koster det at låne 100000.jpg

Efter at have set det ovenstående diagram, undrer du dig måske over, at nogen vælger det tredje lån, når omkostninger herved er så høje i forhold til de to andre lån. Grunden er, at den månedlige ydelse er meget lavere, når løbetiden er længere. Dette er illustreret i endnu et diagram herunder:

 

lån 100000.jpg

Derfor er det vigtigt, at du gør op med dig selv, om du er i stand til at betale høje afdrag hver måned og derved afdrage over kortere tid, eller om du hellere vil afdrage et mindre beløb i flere måneder og derved også have højere omkostninger ved lånet.

 

Lån 100000 i dag.jpg

Kreditvurdering

Når banken skal godkende dig til et lån, foretager de en kreditvurdering, som tager udgangspunkt i nogle forudbestemte kriterier. Denne kreditvurdering skal både beskytte dig som lånetager for, at du ikke skal optage et lån, som du ikke kan tilbagebetale, og lånegiver for at låne penge ud til en, som ikke kan betale pengene tilbage.

En kreditvurdering tager blandt andet udgangspunkt i disse kriterier:

Indkomst

Når banken skal vurdere, om du kan få et lån, er lønnen ét af de vigtigste kriterier. Hovedreglen er, at jo højere din indkomst er, jo større et beløb kan du få lov til at låne. Bliver din låneansøgning afvist, kan det være en god ide at se, om du kan øge din indkomst. Er du timelønnet, kan du øge dit timeantal, og ellers kan du eventuelt finde et ekstra job.

Faste udgifter

En kreditvurdering vil også tage udgangspunkt i dine faste udgifter, da lånegiver er interesseret i at se, hvor mange penge, der er tilbage af lønnen, når de faste udgifter er betalt. En høj indkomst betyder ikke nødvendigvis et højt rådighedsbeløb, hvis de faste udgifter er tilsvarende høje. Derfor kan det være en god ide at gennemgå budgettet for at se, om der er nogle poster, hvorpå der kan spares.

Gæld

Lånegiver er også interesseret i, hvor stor en gæld du allerede har. Det er de, fordi de gerne vil sikre sig, at du, udover at afdrage på dine allerede etablerede lån, også kan afdrage på det lån, du ansøger om.

For at øge dine chancer for at blive godkendt til et nyt lån, bør du overveje, om du har mulighed for at nedbringe noget af din eksisterende gæld, eller om det vil være en fordel at samle din gæld i et samlelån.

Alder og civilstatus

Din alder og din civilstatus har betydninger for din låneansøgning, da en yngre ansøger vil have flere år at afdrage i sammenlignet med en ældre ansøger. Derudover vil en ansøger i et forhold også have lavere faste udgifter sammenlignet med en enlig, da faste udgifter som husleje og aconto kan deles.

Er du enlig, kan du overveje at bruge en medansøger, når du skal ansøge om et lån.

Sammenligning af lån

Når du ansøger om et lån, kan det være en fordel at indhente lånetilbud fra flere forskellige låneudbydere og derefter sammenligne dem. Når du skal sammenligne lånetilbudene, er der nogle faktorer, som du kan sammenligne; Låntypen, løbetiden, renten og ÅOP.

Lånetypen

Når du ønsker at låne 100.000 kr., så kan du enten gøre det med et sikret lån, et usikret lån eller en kassekredit. Et sikret lån vil typisk have en lavere rente end et usikret lån, og derfor er det vigtigt, at de lån, du sammenligner, er den samme type.

Løbetiden

Løbetiden dækker over den periode, hvor du tilbagebetaler dit lån. Jo længere løbetiden er, jo mere kommer du til at betale i rente, og derfor kan en kort løbetid lyde som det bedste, men hvis du låner et stort beløb, kan det være nødvendigt at afdrage over en længere periode, da afdragene ellers vil blive for høje. Derfor er det vigtigt, at de lån, du sammenligner, har samme løbetid. 

Renten

Ønsker du at sammenligne renten på dine lånetilbud, så er det vigtigt, at lånene har samme løbetid. Jo længere løbetiden er, jo højere er renten typisk, og netop derfor er det vigtigt, at lånene har samme løbetid.

ÅOP

ÅOP står for ”årlige omkostninger i procent”, og de viser, hvor meget det samlet set vil koste dig at optage lånet. ÅOP er den bedste måde at sammenligne flere lån på, men også her er en ens løbetid vigtig.

Author

Udfyld og modtag din låneansøgning helt uforpligtende

E-mail*

Telefonnummer

Fortsæt uden indtastning af e-mail

ansøg Ansøg nu