Sådan tjener vi penge >

Skal man vælge fast eller variable rente?

Du skal vælge en fast rente på dit kviklån eller forbrugslån, hvis du vil være 100 % sikker på, hvad du skal betale i rente i hele lånets løbetid. Omvendt skal du vælge en variabel rente, hvis du på sigt vil have chancen for at få en lavere rente på dit lån - men muligvis også en højere rente i perioder.

Om du skal vælge fast eller variabel rente afhænger af, om du vil have et lån hvor du kan være helt sikker på, hvad du betaler i renter i hele løbetiden. Det vil sige, at du betaler den samme rente på dit lån på alle de månedlige afdrag, du laver indtil lånet er betalt af. På den måde undgår du, at renten stiger eller falder og at lånet eventuelt bliver dyrere for dig.

Hvad er forskellen på fast og variabel rente?

Der er stort forskel på fast og variabel rente. Det kan være meget afgørende for prisen på lånet, dog er det med variabel rente forbundet en hvis usikkerhed. 

En fast rente betyder, at lånets rente fastlægges fra start, og altså er urokkelig. Det vil sige at hvis du har en rente på 5%, vil det være den rente der er tilstede hele låneperioden.

En variabel rente betyder det modsatte, hvor man vil have en skiftende rente alt efter hvordan denne sættes hos den Danske Nationalbank. Denne type rente kan enten give besparelse eller forøgelse af prisen på lånet. 

Et lån ved variabel rente kan derimod på sigt blive billigere for dig, hvis renten falder. Omvendt kan du dog også risikere at få en højere rente og betale mere for dit lån, hvis renten stiger.

Fordele og ulemper ved fast og variabel rente

Der er fordele og ulemper ved begge typer af renter, for nogle mennesker giver det mest mening at have sikkerhed på rentens størrelse. Andre synes en rente der varierer er mere attraktiv, da man så kan håbe på billigere priser.

 

FAST RENTE

VARIABEL RENTE

Fordele

Sikkerhed

Muligt at lægge ind i budget

Muligt at spare mange penge

Billigere startsrente end fast

Ulemper

Ingen gevinst af at renten falder
Højere renteniveau ift. variabel

Man kan betale mere end først antaget

Eksterne faktorer styrer renten

Utilregnelig ift budget.

Author

Udfyld og modtag din låneansøgning helt uforpligtende

E-mail*

Telefonnummer

Fortsæt uden indtastning af e-mail

ansøg Ansøg nu