Sådan tjener vi penge >

Hvad er variable rente?

Når du skal optage et nyt lån, kan du ofte vælge mellem en fast eller variabel rente. Med en fast rente vil din rente være den samme gennem hele lånets løbetid, hvor renten med variabelt forrentede lån kan stige eller falde gennem løbetiden.

Har du overvejet at optage et lån med en variabel rente, har vi lavet en oversigt, for at hjælpe dig med at vælge den rigtige løsning for dig og dine behov. 

Hvad er en variabel rente?

En variabel rente er en renteform, hvor du ikke på forhånd vil kende renten gennem hele lånets løbetid. Renten følger markedsrenten, og kan derfor både stige og falde. Lån med en variabel rente har ofte den laveste rente, lige når du optager lånet.

Der er for dig som forbruger fordele forbundet med rentefald på markedsrenten, dog forekommer der ulemper når den stiger. Forskellen mellem lån med fast eller variabel rente er, at du ikke opnår den samme sikkerhed med en variabel rente, da du ikke på forhånd kender renten og dermed den månedlige ydelse, da den kan stige eller falde.

Når du skal vælge lån med variabel rente, bør du overveje, om din privatøkonomi kan håndtere uforudsete og store stigninger i ydelsen. Det er altså en individuel vurdering, omkring hvorvidt du ønsker en fast månedlig ydelse eller svingende månedlige udgifter.

Hvor meget kan en variabel rente stige?

Når du optager et forbrugslån, vil du ofte få oplyst et spænd, hvori renten vil ligge. Vælger du at underskrive et lån med et rentespænd på mellem 1,5 - 9,7 %, vil renten ligge indenfor for det spænd gennem hele lånets løbetid.

Skulle der altså komme en eventuel rentestigning, vil den ikke hæve sig over det oplyste rentespænd. Som forbruger vil du opnå fordele når renten falder, da lånets afdrag dermed også mindskes. På den anden side er en af lånetypens ulemper, at lånet bliver dyrere, når markedsrenten stiger. 

Hvordan får jeg den billigste variable rente?

Ønsker du at optage et variabelt forrentet lån, bør du undersøge markedet grundigt, for at få det billigste lån. Du kan finde det billigste variable lån ved at sammenligne lånetilbud fra flere låneudbydere, så du får et overblik over dine lånemuligheder.

Som forbruger kan du gøre brug af en låneberegner, som hjælper dig med at beregne det månedlige afdrag samt et overblik over dine lånemuligheder. Skal du købe bolig, bil eller andet forbrug, kan du anvende en låneberegner til at beregne lånets pris.

Vælger du lån med variabel rente, kan du ikke på forhånd kende renten gennem hele løbetiden. Du får en ny rente afhængig af om markedsrenten falder eller stiger, dog kan du vælge et lånetilbud med det laveste rentespænd.

Når du får tilsendt et lånetilbud til et lån med variabel rente, vil du få oplyst et rentespænd. Renten vil ligge inden for dette spænd. Renten kan altså stige, dog ikke til et niveau du ikke får oplyst. 

Hvad er bedst - Fast eller variabel rente?

Skal til at optage et nyt lån, kan du vælge mellem fastforrentede lån og variabelt forrentede lån. Men så tænker du måske, hvad er bedst, et lån med fast eller variabel rente?

Et fastforrentet lån er et lån, hvor du får en fast rente gennem hele lånets løbetid. Vælger du et fastforrentet lån, vil der være både fordele og ulemper:

Fordele

 • Fast rente i usikre tider

 • Planlæg din økonomi på forhånd med en fast månedlig ydelse

 • Ingen uforudsete prisstigninger

 • Sikkerhed og stabilitet

Ulemper

 • Lidt dyrere end lån med variabel rente

 • Renten falder ikke når markedsrenten gør

 

Et variabelt forrentet lån er et lån, hvor renten både falder og stiger gennem lånets løbetid. Vælger du variabelt forrentede lån, vil der være både fordele og ulemper:

Fordele

 • Lavere rente lige når du optager lånet

 • Lånet bliver billigere når markedsrenten falder

Ulemper

 • Ingen sikkerhed og stabilitet

 • Kan forekomme uforudsete rentestigninger

 • Svært at planlægge din privatøkonomi - uforudsigelig rente

 

Både lån med fast og variabel rente indeholder andre omkostninger såsom etableringsomkostninger og gebyrer, og det kan af den årsag også være en god ide at kigge på de øvrige omkostninger, da lånet kan fordyres trods en lav rente.

Skal du købe bolig, kan du vælge realkreditlån med en variabel rente. Optager du realkreditlån med en variabel rente, kan du vælge, om du ønsker en rentetilpasning hver 1, 3 eller 5 år med henholdsvis F1, F3 og F5 lån. 

Author

Udfyld og modtag din låneansøgning helt uforpligtende

E-mail*

Telefonnummer

Fortsæt uden indtastning af e-mail

ansøg Ansøg nu