Indholdsfortegnelse Table of content

Del på:

Facebook Twitter Linkedin

Der tales ofte om overtræk når man har et kort der kan gå i minus, hvor man både kan have et bevilget overtræk og et ikke-bevilget overtræk. Der er stor forskel på de to. 

Et bevilget overtræk er noget der aftales med banken, hvor der aftales en periode der kan trækkes over i. Et overtræk der ikke er bevilget, er et overtræk der typisk skal betales tilbage når man får løn på kontoen.

Vi dykker dybere ned i forklaringen på hvad et overtræk er, og hvad man gøre ved det i denne artikel.

Hvad er et overtræk?

Et overtræk vil sige, at du har brugt flere penge, end  hvad du har til rådighed på din pågældende konto. Det er altså, hvad der også kaldes “at gå i minus”, da man trækker over, hvad der er til rådighed, og der vil derfor være et negativt beløb på kontoen. 

Udover at din konto ender i et negativt, vil du næste måned også skulle betale renter af overtrækket. Hvor høj denne rentesats er på afhænger af din bank.   Et overtræk forbindes derfor som oftest med noget negativt. 

Dette hænger sammen med, at det kan være yderst svært at rette op på din økonomi, hvis du måneden efter, du har haft overtræk. Et eksempel kan være, at du har været i overtræk, og at du måneden efter skal betale en regning som kommer kvartalsvis.

Det kan derfor i dette tilfælde være svært at have midler nok til at betale denne regning, da du med et overtræk måneden inden nu vil have færre penge til rådighed, end hvis du ikke havde haft et overtræk. 

Man kan derfor sagtens forestille sig, at dette kan blive en ond cirkel, hvor du hver måned ender med at have færre penge til rådighed, fordi du har haft et overtræk. Sker dette igen og igen, vil det med høj sandsynlighed også ske, at din bank ville lukke dit kort. 

Der er dog et par gode tips til, hvad du kan gøre, hvis du er tilbøjelig til at bruge lidt flere penge, end hvad du egentlig har til rådighed.

 Hvad skal man gøre ved et overtræk?

Har du problemer med, at du ofte går i overtræk, og har du lidt svært ved at se, hvordan du kommer ud af denne spiral, så kan du gøre et par ting eller tre, så du får bedst muligt styr på dit overtræk og din økonomiske situation. 

Du kan blandt andet oprette en kassekredit, hvilket på mange måder minder om et almindeligt overtræk. En kassekredit fungerer dog på den måde, at der her er tale om et bevilget overtræk eller et midlertidigt overtræk, så du kan bruge et vist beløb mere, end hvad du har til rådighed. 

Dog bør du her overveje, hvor nødvendigt denne løsning er, inden du vælger et bevilget overtræk. Har du eksempelvis 100 kr eller 200 kr i overtræk, så kan man forestille sig, at dit overtræk kan udlignes uden de helt store omkostninger og uden, at du har behov for et bevilget overtræk. 

Når man snakker bevilget eller midlertidig overtræk, vil der også her være renter og gebyrer, som skal betales.

Når du er i økonomiske problemer, findes der et hav af muligheder, hvorpå du kan låne penge, eller hvor du på anden vis kan blive finansieret. Der findes i dag især mange former for online kviklån, hvor du nemt kan låne penge. 

Det kan i denne sammenhæng være en god idé, hvis du kontakter din bank, da der er stor chance for at du og din bank kan lave den bedst mulige aftale. 

Den kan ofte være en god ide, at du snakker med din bank om muligheder for en kassekredit, inden du tager et lån andetsteds. Er du eksempelvis studerende, kan det være en rigtig god løsning, hvis du optager en kassekredit hos din bank.

Du bør nu være blevet en lille smule klogere på, hvad et overtræk er, og hvad du bør gøre, hvis du har problemer med, at du ofte har overtræk. Dog afhænger din situation i stor grad af, hvilken bank du er medlem af og selvfølgelig din specifikke økonomiske situation.

Dette er dermed heller ikke den eneste måde, hvorpå man kan håndtere en presset økonomi, men der er her blot tale om et par pejlemærker, som meget gerne skulle have givet dig et skub i den rigtige retning.

Author