Indholdsfortegnelse Table of content

Del på:

Facebook Twitter Linkedin

Hvad er et kviklån?

Et kviklån er en slags forbrugslån, som kendetegnes ved et mindre lånebeløb. Lånet optages ved en forbrugslånsvirksomhed, hvor du ansøger om lånet på nettet. Forskellen på et kviklån og et almindeligt lån er, at du ved kviklånet ikke skal stille sikkerhed for de penge, du låner, og at pengene skal betales tilbage inden for en kort frist. Tilbagebetalingen sker typisk i løbet af to til seks uger. Dog er den maksimale tilbagebetalingsfrist tre måneder.

Fordele og ulemper ved kviklån?

Herunder vil vi forsøge at give dig et nemt og hurtigt overblik over hvilke fordele og ulemper, der kan være, hvis du ønsker at tage et kviklån.

Fordele

En af de største fordele, som også er en af grundene til, at kviklånet er blevet så populært, som det er, er, at du ikke skal stille sikkerhed for lånet. Dette betyder, at låneudbyder ikke kræver pant i nogle af dine ting, hvilket også gør lånet tilgængeligt for flere lånetagere. Derudover skal du heller ikke redegøre for, hvad du skal bruge pengene til, ligesom du skal, hvis du tager et lån i banken.

En anden fordel er den korte ventetid, der er, når du ansøger om et kviklån. Ventetiden på et kviklån er typisk et par timer, hvorefter pengene bliver udbetalt en til to dage efter. 

Ulemper

Ligesom du får pengene hurtigere end ved et banklån, så skal du også betale dem tilbage hurtige, end du skal ved et banklån. Tilbagebetalingstiden er maksimalt tre måneder, og derfor bør du også overveje, om du har luft i dit budget til at betale pengene plus renter tilbage så hurtigt.

Et kviklån har typisk en høj rente og høje gebyrer, hvilket betyder, at omkostningerne er høje, hvilket du skal være klar over, når du skal betale lånet tilbage.

  • Kort tilbagebetalingsfrist

  • Høje renter og omkostninger i forbindelse med lånet

Lovgivning

Mange danskere er endt i en ond gældscirkel på grund af høje, og til tider skjulte, omkostninger ved kviklån. Derfor trådte der i juli 2020 en lov i kraft, som skal forhindre lånetagere optagelse af lån, som de ikke kan tilbagebetale. Den nye lov inkluderer blandt de vigtigste lovændringer et loft for ÅOP, et loft for omkostninger i forbindelse med lånet og et markedsføringsforbud. Herunder har vi forsøgt at forklare de tre lovændringer:

ÅOP-loft

Fra juli 2020 må forbrugslån have en ÅOP (årlig omkostning i procent) på maksimalt 35%, hvilket skulle forhindre dig i at ende med en gæld, du ikke kan komme ud af.

Omkostningsloft

Dette loft betyder, at omkostningerne højest må udgøre det dobbelte af lånebeløbet. Det betyder altså, at hvis du låner 2.000 kr., så må det beløb, du tilbagebetaler, højest udgøre 4.000 kr., som dækker over renter, gebyrer og afdrag. Du vil derfor højest komme til at skulle betale 6.000 kr. tilbage på lånet.

Markedsføringsforbud

Dette forbud består faktisk af to forbud, hvoraf det ene er et forbud mod markedsføring af lån med en ÅOP på mere end 25%. Disse lån må hverken markedsføres i digitale eller trykte medier.

Det andet forbud dækker over markedsføring af kviklån i forbindelse med spil og gamling, hvilket gælder uanset ÅOP på lånet.

Overvejelser

Overvejer du at optage et kviklån, skal du sikre dig, at du kan tilbagebetale lånet, når den tid kommer. Det er derfor vigtigt, at du ved, at der kommer en indtægt inden tilbagebetalingsfristen, som kan afbetale lånet. Står du derfor og mangler penge til en pludselig udgift midt i en måned, men du ved, at du får penge ved næste lønningsdag, så kan er et kviklån en fin løsning.

Sker det, at du ikke kan betale lånet tilbage ved fristens udløb, vil du få tilsendt en ny tilbagebetalingsfrist fra din låneudbyder samt et gebyr for overskredet frist. Du kommer derfor ikke i RKI første gang, du misligholder en aftale om tilbagebetaling.

Author