Lån penge billigt online på Tjeklån
Sådan tjener vi penge
Forside / Artikler / Kan jeg samle min gæld et sted?

Kan jeg samle min gæld et sted?

Mark Andersen

Ændret af: Mark Andersen

Opdateret: 11. marts, 2022 | Læsetid 10 minutter

Har du flere små lån, som du har svært ved at overskue, kan det være en god ide at samle disse lån ét sted. Det kan du gøre med et samlelån, som vi herunder vil gøre dig lidt klogere på, hvad er.

Hvad er et samlelån?

Et samlelån er et lån, hvor du samler dine eksisterende lån hos én låneudbyder. Har du mange små lån hos forskellige låneudbydere, kan det være en fordel for dig at samle dine lån, da det kan give dig et bedre overblik over, hvor meget du skylder.

Ønsker du at samle dine lån i et samlelån, har vi samlet de forskellige trin i processen herunder:

 1. Indhent og sammenlign tilbud på samlelån fra udbydere
 2. Vælg det lånetilbud, du finder mest attraktivt og ansøg om lånet
 3. Låneudbyderen vil foretage en kreditvurdering af dig, da de vil sikre sig, at du ikke er registreret i RKI, og at du kan tilbagebetale gælden
 4. Når du godkendes, skal du underskrive låneaftalen med dit NemID
 5. Din nye låneudbyder indfrier nu gælden hos dine tidligere kreditorer, hvorefter gælden stiftes hos din nye låneudbyder
 6. Du afdrager nu på din samlede gæld til din nye låneudbyder. Du afdrager nu kun til én kreditor, hvilket vil bidrage til lavere låneomkostninger samt en lavere månedlig ydelse.

samle din gæld.jpg

Hvilke lån kan jeg samle?

Som hovedregel kan du samle alle lån, hvor du ikke har stillet nogen materiel sikkerhed. For at gøre det nemmere og mere overskueligt for dig, har vi herunder samlet de lån, du kan samle:

 • Forbrugslån
 • Kviklån
 • Minilån
 • SMS-lån
 • Online kassekreditter (kreditkortlån)
 • Billån uden sikkerhed
 • Lån til indskud eller udbetaling på bolig
 • Lån til eget selskab gennem CPR

Hvilke lån kan ikke samles?

Lån, som ikke kan samles i et samlelån, inkluderer:

 • Realkreditlån
 • Boliglån
 • Andelsboliglån
 • Billån med sikkerhed
 • SU-lån

Hvorfor skal jeg samle min gæld ét sted?

Den mest oplagte grund til, at du bør samle din gæld hos én låneudbyder, er, at det er billigere for dig. Ved at samle dine lån ét sted kan du spare penge, da gebyrerne i forbindelse med de forskellige lån elimineres. Derudover kan der også være penge at spare i forhold til renterne, da det er muligt at forhandle en lavere rente sammenlignet med renten på kviklån og andre forbrugslån.

Med gæld til flere kreditorer kan det være svært at holde styr på, hvor meget du skylder hvilke kreditorer, samt hvilke lån du afdrager på og hvor meget. Derfor kan det være en god løsning for dig at samle din gæld i et samlelån, da det vil give dig et bedre overblik over din restgæld, når den er samlet ét sted.

En anden fordel er, at du kan nøjes med at kommunikere med en enkel låneudbyder, hvis du har spørgsmål til dit lån. 

Eksempler på besparelser ved samlelån

Vi har opstillet et eksempel på et samlelån, så du kan se, hvor meget man kan spare ved at samle sine lån i et samlelån. Vi gør opmærksom på, at tallene er fiktive, og de tal, som gør sig gældende for dig, vil være afhængige af de aftaler, du forhandler på plads med den udbyder, du vælger.

I dette eksempel samles fire lån i ét samlelån, og du kan her se betingelserne for de fire individuelle lån samt samlelånet:

Kan jeg samle min gæld et sted.jpg

samlelån.jpg

Herunder ses de besparelser, der opnås ved at samle disse fire lån i ét samlelån. Der spares 1.754,35 kr. i renteomkostninger, mens den månedlige ydelse vil falde med næsten 4.000 kr.

samle din gæld et sted.jpg

Hvorfor kan jeg ikke få et samlelån?

Hvis dine lån lever op til kravene for hvilke lån, der kan samles i et samlelån, men du stadig ikke er blevet godkendt til et samlelån, kan årsagen være, at din gældsfaktor er for høj. Din gældsfaktor er et udtryk for, hvor stor din gæld er i forhold til din årlige bruttoindkomst. Som tommelfingerregel kan du maksimalt låne 4 gange din bruttoindkomst (eller din husstands årlige bruttoindkomst, hvis I låner sammen), og da bankerne er underlagt regler fra Finanstilsynet, er der ikke meget at gøre, hvis din gældsfaktor er højere end 4 

En anden årsag til, at du ikke kan få lov til at samle dine lån i et samlelån, kan være, at du står i RKI eller Debitor Registeret, hvorfor mange låneudbydere vil afvise din ansøgning. Låneudbydere er heller ikke meget for at låne penge ud til dig, hvis du har regninger, der er endt hos inkasso, eller hvis du har gæld til det offentlige, såsom skattegæld.

Retningslinjer og krav til samlelån

Der findes ikke nogen overordnede regler for samlelån, og det er derfor bankerne selv, der bestemmer, hvem de vil godkende til et samlelån, og hvem de ikke vil godkende. Der er dog tre krav, som typisk går igen hos udbyderne af samlelån:

1.      Du skal være fyldt 18 år

2.      Du skal have bopæl i Danmark

3.      Du må ikke være registreret i RKI eller Debitor Registeret 

Hvor kan jeg se min samlede gæld?

Ønsker du at se en oversigt over din samlede gæld, så kan du følge disse tre steps:

1.      Log ind på skat.dk

2.      Klik på ”skatteoplysninger” i menuen øverst på siden

3.      Klik på ”renteudgifter og restgæld” i menuen til venstre

Her vil du se en oversigt over de kreditorer, du skylder penge, samt hvor meget du skylder hver enkel kreditor.

Da alle kreditorer i Danmark har pligt til at oplyse deres kunders låneforhold, bør du kunne se alle dine kreditorer på skat.dk, men det sker dog, at nogle kreditorer ikke får indberettet gæld, så hvis du mener, du har flere kreditorer end dem, der er oplyst på siden, kan du tjekke disse tre hjemmesider:

 • Kreditstatus.dk, som er et fælles register for låneudbydere
 • Dininfo.dk, hvor du kan se, om du er registreret i RKI på grund af misligholdt gæld
 • mindbroplysning.dk. Her kan du se, om du er registreret i Debitor Registeret som følge af misligholdt gæld

 

author

Skrevet af

Økonomi skribent

Louise er Tjeklåns økonomi skribent, som som med sin store interesse i økonomi glædeligt deler ud af alt hendes viden.

notifyImg Ansøg nu

Gør som 28.197 andre...
Få nyheder og eksklusive lånetilbud

De billigste lån
Mest populære lån
Nyeste lån på Tjeklån


Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Tjeklån må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Tjeklån samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)