Indholdsfortegnelse Table of content

Del på:

Facebook Twitter Linkedin

Der findes utrolig mange forskellige billige lån, og de har alle sammen forskellige faktore som renter og gebyrer. Trods deres forskelligheder, er der dog stadig nogle ting, som de har tilfælles. Det gælder blandt andet afdrag.

Uanset hvilket lån du begiver dig ud i, vil du altid støde på termen ‘afdrag’, når dit lån skal betales tilbage, og derfor er det vigtigt, at du gør dig bekendt med dette. Lær mere om afdrag i det følgende, og hvad det helt præcis har af betydning for dig.

Et afdrag betyder kort sagt, at det er det beløb man betaler af på sit lån pr. måned. Har man lånt 10.000 kr med en løbetid på 10 år, vil man skulle afdrage 833 kr i måneden. De 833 kr er altså det afdrag, man betaler af månedligt til lånet.

De fleste lån foregår således, at du skal tilbagebetale dit lån i såkaldte rater. Sådanne rater kaldes i al almindelighed for afdrag. Du vil skulle betale afdrag på dit lån, uanset om du vælger at foretage et stort eller lille lån, og næsten uanset hvilket lån du vælger at foretage. Et afdrag er altså den procentdel af hovedstolen - også kaldet dit lån - som du skal betale hver måned, for at kunne tilbagebetale hovedstolen til aftalt tid.

Hvordan fungerer afdrag?

Når du foretager et lån, vil du som regel indgå en aftale med din låneudbyder om et fast afdrag, som du skal tilbagebetale ved hver termin. En termin er ofte månedlig, men i særlige tilfælde vil det være muligt at foretage et lån, der tilbyder, at du betaler afdrag per tredje måned, halve år eller helårligt.

Afdraget fastlægges på baggrund af flere forskellige faktorer, men en af de mest essentielle er den løbetid, som du og din låneudbyder aftaler.

Hvad er løbetid?

Når du taler om afdrag, kan du ikke undgå også at komme til at tale om løbetid. Dit låns afdrag bliver nemlig blandt andet bestemt ud fra, hvor lang en løbetid du vælger at tilbagebetale over.

Hvis ikke du allerede har gætter det, er løbetiden den mængde tid, som du skal formå at betale dit lån tilbage over. Ved de fleste lån er det muligt for dig selv at bestemme, hvor lang en løbetid du ønsker. Dette er til din egen fordel, eftersom det tilgodeser din økonomi.

Ved du ikke, hvor lang en løbetid du skal vælge, kan du altid tage kontakt til din bank eller låneudbyder. Herefter hjælper de dig med at fastslå, hvilken løbetid der vil være den mest optimale for dig set i lyset af din nuværende økonomi.

Det er meget forskelligt, hvor lang en løbetid de forskellige låneudbydere tilbyder. Nogle har kun få og korte valgmuligheder i form af en løbetid på op til et år eller lignende, imens andre giver dig muligheden for at vælge en løbetid op mod de fem år eller mere. Det knytter sig som regel til, hvilken type lån du har med at gøre.

Du må aldrig vælge din løbetid på baggrund af et tilfælde eller uvidenhed. Grunden til dette er, at der er stor forskel på, hvor meget du skal betale, alt efter hvilken løbetid du vælger. Vælger du en kort løbetid, vil du skulle betale et stort afdrag per termin. Vælger du derimod en lang løbetid, vil du skulle betale et lavt afdrag per termin.

Den korte løbetid er derfor for dig, der har en god økonomi, som kan bære en stor belastning, hvorimod den lange løbetid er for dig, der har en økonomi, der ikke kan klare alt for store belastninger.

Lånets løbetid er derfor vigtig, når det skal defineres, hvor stor et afdrag du skal betale, og hvor hurtigt du skal formå tilbagebetale.

Author