Lån penge billigt online på Tjeklån
Sådan tjener vi penge
Forside / Artikler / Hvad koster et billån?

Hvad koster et billån?

Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 31. marts, 2022 | Læsetid 8 minutter

Står du og skal købe en ny eller brugt bil, så står du højst sandsynligt også og skal optage et billån. Der findes mange muligheder for billån, og derfor er det vigtigt at undersøge dine muligheder og tjekke op på, hvad dit billån kommer til at koste. 

Mange låneudbydere tilbyder gode lånevilkår og lave renter, men derfor kan der sagtens være yderligere gebyrer og omkostninger forbundet med dit billån. Her på siden kan du derfor finde hjælp til at beregne billån, så du ikke betaler for meget for dit billån

Hvilke faktorer du skal tage højde for

Et billån er et lån, som er øremærket til en udbetaling på en bil. Men derudover bliver et billån optaget på samme facon som andre lån. Dette betyder også, at der er en række faktorer, som du bør tage højde for, når du vil beregne prisen på et billån

Når du låner til en bil, så koster et billån nemlig mere end blot lånebeløbet. Der er oftest en rente på et lån, særlige vilkår for tilbagebetalingen, samt andre omkostninger og gebyrer involveret. Sørg derfor at have styr på følgende faktorer, inden du optager et billån. 

Lånebeløb

Lånebeløbet er det beløb, som du vil låne til udbetalingen af din bil. Oftest afhænger prisen på et billån af, hvor stort eller lille et lånebeløb, du ønsker. Mindre lånebeløb er oftest en billigere løsning, da tilbagebetalingsperioden er kort og gælden indfries hurtigt.

 Det er dog ikke nemt at generalisere priserne, for mindre lånebeløb kan også have større gebyrer, og så kan prisen for billånet blive højere end først antaget. Større lån kommer oftest med en længere tilbagebetalingsperiode, hvilket i det lange løb kan vise sig billigere i pris.

Når du skal finde prisen på dit billån, så er det også værd at medregne din udbetaling. Hvis du betaler en procentdel af udbetalingen til bilen selv, så bliver lånebeløbet mindre, mens du samtidig får bedre lånevilkår. Din egen udbetaling fungerer som en økonomisk sikkerhed, som giver dig fordele for dit lån. 

Tilbagebetaling

Prisen på et billån afhænger i lige så høj grad også af tilbagebetalingsperioden. Denne indikerer, hvor lang tid du har til at indfri dit lån. Tilbagebetalingsperioden kan svinge meget, lige fra nogle måneder til flere år. Oftest kan du selv vælge, hvor lang perioden skal være.

Tilbagebetalingsperioden, kombineret med lånets størrelse, har indvirkning på hvad din månedlige ydelse er. Jo længere en tilbagebetalingsperiode du har for et billån, jo lavere er renten oftest på lånet. 

Oftest bliver tilbagebetalingsperioden fastsat baseret på dit ønske og dit økonomiske råderum. Der skal nemlig være ‘luft’ nok i din månedlige økonomi til at kunne betale din månedlige ydelse. 

Rente

Renten på et billån er det beløb, som du betaler for lånet over tid. Det vil sige, at du oftest får en bestemt rente i en periode af lånet, og så kan renten ændre sig senere i tilbagebetalingsperioden. 

Hvor høj eller en lav rente dit billån har, afhænger af låneudbyderen. Der kan være stor forskel på renten størrelse, og dermed er dette altid en vigtigt faktor at have med i din beregning af billånets pris. 

En lav rente er ikke ensbetydende med, at et billån er billigt. For renten er ikke altsigende for prisen på et lån. Der kan blandt andet være oprettelsesgebyrer, som kan gå ind og hæve din månedlige ydelse, selv med en lav rente. 

Oprettelsesgebyr

Oprettelsesgebyr er et gebyr som du betaler ved oprettelsen af et lån. Når du optager et billån, vil dette gebyr blive tilføjet dine omkostninger for lånet. I nogle tilfælde skal du betale oprettelsesgebyr ved starten af lånet, mens andre tillader at få det beregnet ind i den månedlige ydelse.

Størrelsen af et oprettelsesgebyr svinger fra låneudbyder til låneudbyder. I de fleste tilfælde vil der være et fastsat beløb ved oprettelse. Nogle låneudbydere kræver i stedet en procentdel af det samlede lånebeløb ved oprettelse. 

Der findes nogle låneudbydere, som tilbyder billån med ingen oprettelsesgebyr. Dette kan være et godt tilbud, men sørg altid for at beregne billånets fulde pris, for at få et overblik over hvor meget hele billånet koster.

Beregn dit billån

Her på siden kan du nemt og overskueligt få styr på de ovennævnte faktorer. Dermed kan du hurtigt få beregnet prisen på dit billån, så du ved hvor meget dit lån koster. 

For at få prisen på dit lån skal du udfylde detaljer om lånebeløb, løbetid og debitorrente. Herefter vil låneberegneren regne ud for dig, hvad lånets samlede pris vil være, hvad din tilbagebetaling bliver og hvad din månedlige ydelse vil være. 

Sammenlign priser på billån

Når først du har beregnet prisen for et billån er det en god idé at sammenligne priser fra forskellige låneudbydere. Låneberegneren finder lån frem fra en lang række låneudbydere, baseret på dine pris kriterier for lånet. 

Som nævnt tidligere kan der være stor forskel på, hvad et billån koster, og derfor er der flere faktorer, som du bør basere din sammenligning på. 

Månedlig betaling

Først og fremmest bør du altid sammenligne, hvad din månedlige ydelse på et billån ender med at være. Det er for det første helt fundamentalt for, at du kan danne et budget baseret på din økonomi. 

Derudover er den månedlige betaling også en indikator for, hvor meget ‘luft’ du har behov for i dit månedlige budget, for at kunne tilbagebetale lånet. Den månedlige betaling er nemlig direkte påvirket af lånets størrelse, og derfor bør du sammenligne både den månedlige ydelse og renten på lånet, så du er bevidst om din fremtidige økonomi.   

Omkostninger i alt

En anden faktor, og måske også den vigtigste faktor, når du vil sammenligne priser på billån, er omkostninger i alt. ÅOP, årlige omkostninger i procent, er nemlig en mulighed for at få et samlet billede af hele dit billån. 

ÅOP er din årlige omkostning i procent, og indeholder derfor både gebyrer, renter og omkostninger på et årligt basis. 

Fingerreglen er, at hvis renten er lav, men ÅOP er høj, så betyder det, at oprettelsesgebyrerne er høje, hvilekt gør lånet dyrere. Jo lavere ÅOP er, jo billigere er det samlede beløb også som du skal betale tilbage. 

Tilbagebetaling

Når du sammenligner prisen på et billån, så kan du heller ikke komme uden om at sammenligne lånevilkårene. Iblandt disse er den mest centrale tilbagebetalingen og tilbagebetalingsperioden. 

Tilbagebetalingen varierer fra låneudbyder til låneudbyder, og afhænger blandt andet af lånebeløbet, rentens størrelse og løbetiden for lånet. Du kan derfor altid direkte sammenligne det samlede beløb for tilbagebetaling, for at finde det billigste billån.

I samme forbindelse kan du sammenligne tilbagebetalingsperioden, som altså er løbetiden for dit lån. Løbetiden har en direkte indvirkning på den samlede pris for dit lån, så vær ekstra opmærksom på denne faktor, når du sammenligner priser. 

author

Skrevet af

CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Gør som 28.197 andre...
Få nyheder og eksklusive lånetilbud

De billigste lån
Mest populære lån
Nyeste lån på Tjeklån


Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Tjeklån må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Tjeklån samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)